Evropa. Geopolitička objava - Ćurak, Nerzuk (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Druga polovina 19. i prva polovina 20. stoljeća u Evropi obilježena je rivalstvom Francuske i Njemačke. To suparništvo bilo je i "među glavnim uzrocima svjetskih ratova" (Soutou, 2001:5).