Alija Izetbegović i njegov politički koncept suverenog i nezavisnog statusa države Bosne i Hercegovine tokom istorijskog procesa disolucije SFRJ - Pejanović, Mirko (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Potkraj 90-ih godina XX stolješa dolazi do sloma socijalizma u Evropi. Raspada se SSSR. Ruši se Berlinski zid. Prestaje postojati Istočna Njemačka i postaje sastavni dio Zapadne Njemačke. U Čehoslovačkoj se mirno izvodi podjela zemlje na Slovačku i Češku. Poljska i Mađarska uvode višepartijske izbore i parlamentarnu demokratiju.