Poimanje prava u filozofskoj misli Alije Izetbegovića - Kılıç, Muharrem (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2021)
Alija Izetbegović (1925–2003) rodio se na jugoistoku Evrope, koja je u XX stoljeću svjedočila dvjema velikim ljudskim tragedijama (nacistički genocid i Drugi svjetski rat, te rat i genocid u Bosni). Alija je u mladosti bio svjedok prve tragedije (holokausta), do koje je doveo pogani mentalni refleks za isključivanjem i eliminacijom Drugog.