Akademski manifest : od okupiranog do javnog univerziteta - Halffman, Willem; Radder, Hans (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
Univerziteti su okupirani menadžmentom, režimom opsjednutim 'odgovornošću' kroz mjerenja, rastuću kompetetivnost, efikasnost, 'izvrsnost', kao i pogrešno osmišljenim ekonomskim spasenjem. Uzimajući u obzir apsurdnost nuspojava okupacije, zapitali smo se kako je menadžment uspio preuzeti naše dragocjene univerzitete. Alternativnu viziju akademske budućnosti čini javni univerzitet mnogo srodniji društveno angažiranom znanju kao zajedničkom dobru nego korporaciji. Mi predlažemo neke provokativne mjere kako bismo stigli do takvog univerziteta. Ipak, kako se menadžment doima neprobojnim za uvjerljive argumente, takve se promjene mogu desiti tek ukoliko akademski radnici nešto poduzmu. Iz tog smo razloga istražili nekoliko strategija kako bi se obnovila univerzitetska politika.