Evropska unija - politička zajednica suverenih država - Tursić, Nermin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Rad se sastoji od uvoda, dva dijela i zaključka. Prvi dio pokazuje historijski osvrt na razvoj Evropske unije, dok se drugi dio bavi pitanjem određenja i pozicioniranja Evropske unije prema tipologizaciji međunarodnih regionalno-ekonomskih organizacija, uz prepoznavanje i definisanje određenih elemenata konfederalizma i federalizma koji su nastali kao rezultat ugovornog razvoja. Akcenat rada stavlja se na pitanje odnosa Evropske unije i nacionalnog suvereniteta država članica koje ga zadržavaju kao ekskluzivno pravo u ovoj organizaciji.