Mediji i/ili demokratija: ima(mo) li izbora? - Turčilo, Lejla (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Savremeni mediji sve više postaju instrumenti reduciranja demokratije (umjesto instrumenta demokratije), čime se čini radikalan zaokret i u interpretaciji medija kao četvrtog staleža ili sedme sile. Agenda medija sve više se kreira u skladu sa interesima i zahtjevima političkih i ekonomskih elita, što javnosti uskraćuje (ili reducira) količinu i kvalitet informacija na kojima ona prosuđuje o stvarnosti i svijetu u kojem živi. Članak analizira političke posljedice ovakve medijske situacije i objašnjava koncept infonautike, kao jednog od mehanizama kontrole i zaštite medija od publike/javnosti.