Virtualna vakcinacija realnosti: novo shvatanje teorije inokulacije - Panjeta, Lejla (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2012)
Mediji postavljaju temelje za izgradnju stereotipa namećući ideje recipijentima. Tako su mediji sredstvo ubjeđivačke komunikacije i proizvode iste efekte koje injekcija vakcine čini ljudskom tijelu. Kako je jezik jedan od najčešćih sredstava medija, ovo potajno ubjeđivanje izvodi se tako što su suptilni „antigeni“ infiltrirani u kontekstima medijskog teksta. „Vakcinacija mozga“ recipijenata putem medija može dovesti do stereotipnih percepcija i proizvesti predrasude. U ovoj metafori o medijima kao vakcinama antigeni vakcine nude ubjeđivački rakurs posmatranja realnosti koji je imun na druge rakurse, osim onoga kojeg nameću mediji. Ako recipijent u komunikacijskom procesu razumije ovu prijetnju, onda su efekti ubjeđivanja smanjeni, kako je objašnjeno u teoriji inokulacije. Ako je prijetnja zamotana u „bombonu“ medijskog sadržaja, što se dešava zbog potražnje na medijskom tržištu i zahtjeva samih recipijenata (kao i nametnutih sadržaja koje određuju politički i korporativni interesi), tada prijetnju nije moguće otkriti. Imuni sistem je vakciniran i zaštićen od bolesti slobodnog mišljenja. Bolest je stvarnost koju nije oblikovao neko drugi. Oblikovana realnost distribuira se kroz vakcine. Mediji kao vakcine su snažno sredstvo u ubjeđivačkoj strategiji za oblikovanje stvarnosti, koja je zasnovana na uokvirivanju i ponovnom uokvirivanju činjenica i mišljenja većine učesnika u demokratskim medijima.