Tranzicija i društvo rizika - Islamović, Elvira (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2011)
Tekst naznačuje osnovne promjene koje su se dogodile u bosanskohercegovačkom društvu tokom razdoblja postsocijalističke tranzicije. O mnogim društvenim promjenama do kojih je došlo u tranzicijskom razdoblju možemo govoriti u kategorijama rizika. Teorijski okvir u kojem se razmatraju društveni rizici u ovom radu polazi od paradigme društva rizika njemačkog sociologa Ulricha Becka, a potom se ukazuje na neke od rizika proizvedenih u haotičnim bosanskohercegovačkim društvenim potresima. Nakon gotovo dvije decenije tranzicijskog iskustva, te niza neuspjeha, postavlja se pitanje: gdje se Bosna i Hercegovina kao država i društvo trenutačno nalazi, te kada će i u kakvom obliku završiti proces tranzicije? Živimo u vremenu u kojem je na društvenoj sceni istovremena interakcija rizika generiranih na globalnoj i lokanoj razini, koji se prepliću i stvaraju niz egzistencijalnih problema. Suočavamo se sa dvostrukim opasnostima: vlastitim, oličenim u nacionalizmu, siromaštvu, korupciji, nezaposlenosti, socijalnim nejednakostima i ugroženom kohezijom društva, te svjetskim rizicima. U uvjetima smanjene sposobnosti društvenih institucija za uspostavljanje nadzora nad rizicima i stanja u kojem političke elite produciraju određene društvene rizike, nameću se pitanja: na koji način postojeće političke strukture u Bosni i Hercegovini danas mogu odgovoriti na rizike vlastitoga, ali i svjetskoga društva rizika modernog doba, i na koji način mogu izvršiti „samosučeljavanje s posljedicama društva rizika“?