Perspektive javnog radio-televizijskog sistema Bosne i Hercegovine - Praskač-Salčin, Irena (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2012)
Uloga masovnih medija danas je nemjerljiva. Njihova defnicijska odrednica posrednika koji imaju za cilj prikupljanje, obradu i distribuiranje informacija važna je koliko i činjenica da se sadašnjost i budućnost određenog društva ne može zamisliti bez njih. Shvatanje javnih RTV servisa kao idealnih formi komunikacije danas se našlo pred mnogim izazovima. Prve izazove donosi nam konkurencija s komercijalnim medijima, koji se vode tržišnim principima, za razliku od javnih koji su vođeni društvenom odgovornošću. Iz te konkurentne pozicije proizilaze još dva izazova. Kako komercijalni mediji imaju za cilj stvaranje profta, njihova fnansijska sigurnost postaje izglednija, za razliku od javnih, kojima fnansijski kapaciteti nameću i treći izazov – nemogućnost primjene savremenih tehnologija proizvodnje i emitovanja programa. I više nego značajna integrativna uloga ovih medija također je značajan faktor u savremenim procesima globalizacije. Organizovanje i ustrojstvo Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine, koji čine tri ravnopravna emitera/servisa, dobija formu koja u mnogočemu oslikava društvenu konstataciju etničke podijeljenosti, formu koja je podložna političkim a ne analitičkim djelovanjima, te formu čiju je funkcionalnost u odnosu na realne komunikacijske potrebe građana Bosne i Hercegovine trebalo istražiti. Suočivši se sa izazovima savremenog doba s kojim se suočavaju svi javni emiteri, Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine suočio se i s internim nepravilnostima, zbog kojih je punina prakticiranja njegovih vrhovnih funkcija ograničena, pa čak u nekim segmentima i neizvodiva. Istraživanje sadašnje forme javnog emitera u Bosni i Hercegovini ponudilo je i pretpostavku kreacije funkcionalnog Javnog RTV servisa BiH koja bi trebala počivati u činjenici njegove integracije, to jest onoga što je trebao podrazumijevati Javni RTV sistem BiH. Alternativna organizacija javnog emitera trebala bi između ostalog stvoriti jedinstven javni servis BiH, koji bi integrisao etničke različitosti, a ne bi projicirao etničku podijeljenost, te isključiti sve vidove političkih uticaja i težnji za nametanjem političke kontrole kao direktnog uticaja na javno mnijenje. Potrebno je naglasiti da Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine teži ispuniti svoje uloge organizacijske i programske kompetentnosti, ekonomske održivosti, ali mu je neizostavno potrebna transformacija koja će odgovoriti koliko novim zahtjevima vremena toliko i specifčnom društvenom i državnom okruženju u kojem egzistira.