Organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini : Tranzicijske dileme - Smajić, Mirza (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2010)
Organizovani kriminal kao savremena patološka pojava globalnih razmjera danas nije izuzetak ni u Bosni i Hercegovini. Autor u tekstu analizira etiologiju i stanje organizovanog kriminala u postratnom periodu Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu prezentirani su i obrađeni relevantni statistički podaci o pojedinim krivičnim djelima i njihovom kretanje posljednjih godina u Bosni i Hercegovini. Međutim, vrlo usporena detekcija i nereakcija Bosne i Hercegovine prema ovom fenomenu predstavlja izvor nesigurnosti građana i cjelokupnog društva, što direktno i/ili indirektno proizlazi iz unutarnje političke paradigme predvođene lokal-etatističkim elitama, kao i iz dugotrajnog procesa tranzicije same države Bosne i Hercegovine.