Uloga medija u agresiji na Bosnu i Hercegovinu - Arnaut-Haseljić, Meldijana (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2010)
Mediji su ogledalo društva u cjelini. U bivšoj Jugoslaviji smatrani su jednim od najznačajnijih sredstava kojima je propagiran oružani rasplet disolucije onoga što se nekada nazivalo Socijalistička federativna republika Jugoslavija. Mediji su bili i aktivni učesnici u ovim događanjima, te su poticali ili izazivali mnoga kršenja ljudskih prava, zločine protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ali i zvjerstva koja su se dogodila na ovim područjima, a koja su kulminirala zločinačkom nakanom – genocidom. Politika se, najčešće, posreduje kroz medije. Ona uvijek u sebi nosi prikrivene i tajne poteze. Stoga, propagandno političko djelovanje nije lako uočiti i prepoznati, posebice ako se za cilj postave značajne promjene koje ulaze u historijske zapise. Međutim, analizom medija, onoga što je javno rečeno i objavljeno, može se pokušati proniknuti u politiku koja je imala za cilj realizaciju velikosrpskog projekta.