Globalizacija i migracije - Emirhafizović, Mirza (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Ova jedinstvena publikacija predstavlja zbornik radova prezentiranih na Regionalnoj konferenciji o arapskim migracijama u globaliziranom svijetu, u zajedničkoj organizaciji Arapske lige i Međunarodne organizacije za migracije u Kairu od 2. do 4. septembra 2003.godine. Autori radova su vodeći arapski eksperti u oblasti migracija, a nude nam bogatstvo informacija, analiza politika i podataka koji se odnose na migracione tokove u arapsko-mediteranskoj regiji i susjednim zemljama. Naziv djela: Arapska migracija u globaliziranom svijetu (Naziv originala: Arab Migration in a Globalized World) Autor: Grupa autora Obim rukopisa: ukupno 254 strane, 6 poglavlja Izdavač i godina: International Organization for Migration (IOM), Ženeva & League of Arab States, 2004.