Regionalizacija Evrope na osnovu koncepta "Euroregija" - Zaimović, Denis (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Članak analizira nastajanje i razvoj koncepta „Euroregija“, na kojem se temelji ili kojim se označava aktuelna regionalizacija Evrope, od samog javljanja regionalizma na evropskom kontinentu do usvajanja evropskih povelja i drugih značajnih akata u Evropskoj uniji i Vijeću Evrope a kojima se utvrđuje pravni okvir evropske regionalizacije. Razmatra se koncept regionalizacije koji je u značajnoj mjeri oslonjen na politiku regionalnog razvoja kojoj teže sve regije Evrope, a putem organa regija u strukturi Evropske unije.