Utjecaj cijene hrane na svjetsku ekonomiju - Mešić, Ishak; Kožarić, Amra (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Od 2000. godine naovamo svijet se susreće s rekordnim cijenama prehrambenih proizvoda. Takve cijene, zbog prebrzog povećanja i inflacije, globalnu ekonomiju čine nestabilnom. S obzirom na njihov utjecaj na inflaciju, distribuciju prihoda i siromaštvo, u posljednje vrijeme visoke cijene prehrambenih proizvoda stvaraju veću zabrinutost nego visoke cijene nafte. Kako stručnjaci i analitičari iz ekonomske branše potvrđuju, sljedećih će nekoliko mjeseci biti teško prevazići ovakvu vrstu krize te izbjeći njene moguće posljedice. Uspoređujući ranija povećanja cijena hrane, tačnije između 2005. i 2008. godine, neminovno se dolazi do zaključka da su povećanju cijena podložnije zemlje u razvoju. Zbog globalne trgovinske politike i općih trgovinskih uvjeta, od januara 2007. godine posljedice poskupljenja hrane u više od 15 zemalja u svijetu veće su od 10% GDP-a i zbog toga je prostor koji je predviđen za širenje makroekonomske sfere i jačanje makro ekonomskog menadžmenta ekonomija u razvoju ograničen. Konstantno visoke cijene hrane pogoršat će inflatorni pritisak, čime će se povećati izdaci ugroženih grupa i još više ugroziti siromašni u svijetu. U konačnici, kako su ministarstva finansija G-8 zemalja naglasila, visoke cijene hrane predstavljaju ozbiljan problem ekonomske stabilnosti i rasta, te kao takve otežavaju napredak mnogih zemalja koje su u nastajanju i u tranziciji.