Fizička kultura i sport u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske uprave (1879-1918) - Zečević, Ljubiša (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Razvoj fizičke kulture i sporta u Bosni i Hercegovini za vrijeme austrougarske vladavine odvijao se sukladno ekonomskoj, društvenoj i političkoj konstelaciji. Prve sportske organizacije –“internacionalne” – osnivaju migranti: tehničari, ljekari, vojnici i drugi, čemu se priključuju domaći ljudi kroz organizacije “opšteg” tipa. Nacionalne organizacije se počinju osnivati početkom XX vijeka, nakon slabljenja rigidne politike prema svemu što je nacionalno. Preovladavaju sokolske: hrvatske, muslimanske i srpske te jevrejska i dvije radničke. Djelovanje sportskih nacionalnih organizacija, posebno sokolskih, odgovaralo je opštem političkom razvitku i odnosima, a vlast je preduzimala mjere na suzbijanju njihove djelatnosti ukoliko je rad bio suprotan njenim interesima. Godine 1904. djelovalo je 14 organizacija, 1912. godine 128, a 1914. – 173.