Problem suverenosti i suvereniteta u Bosni i Hercegovini: Državni (dis)kontinuitet Bosne i Hercegovine - Ajvaz, Slađan (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Problem suverenosti i suvereniteta u Bosni i Hercegovini je posmatran iz aspekta državnog (dis)kontinuiteta, imajući pritom u vidu da kontinuitet podrazumijeva identitet države u dva različita vremenska trenutka. On je posebno posmatran iz aspekta spoljašnjeg i unutrašnjeg kontinuiteta, uzimajući u obzir konstitutivne elemente države koji čine “njeno biće". Analizirajući unutrašnji kontinuitet, konstatovano je da identitet pravnog poretka nije postojao jer je monopol prinude izgubljen s nestankom srednjovjekovne bosanske države. Analizirana je državna egzistencija Bosne i Hercegovine kroz različite vremenske periode, da bi posebno bili obrađeni pozicija i status BiH kao samostalne suverene države.