Socioekonomska nesigurnost – determinirajući faktor u procesu rehabilitacije žrtava nasilja - Šadić, Sanela (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2014)
Bosanskohercegovačko društvo suočeno je sa kontinuiranim, višedecenijskim i kompleksnim historijskim, političkim, ekonomskim i socijalnim okolnostima koje ponajviše pogađaju osjetljive kategorije stanovništva. Sigurnost žene u porodici, uprkos društvenom napretku, nerijetko je dovedena u pitanje. Nerijetko su traumatizirane i izložene nasilju od najbližih članova porodice: očeva, muževa, braće ili drugih članova porodice. Ekonomska nestabilnost i nezaposlenost posebno utječu na položaj žene i djece u porodici i čest je uzrok njihove viktimizacije. Činjenica da sistem socijalne zaštite, uprkos pozitivnim legislativnim promjenama, nije dovoljno snažan da pruži adekvatnu pomoć i podršku žrtvama nasilja, dodatno usložnjava ovaj problem. U ovom radu je prezentirano istraživanje čije je osnovno pitanje koliko su same žene, usljed nedostatka sigurnosti unutar sistema, spremne preuzeti inicijativu u cilju stjecanja ekonomske neovisnosti. Ovo je veoma često jedan od ključnih faktora od kojih ovisi kompleksan proces rehabilitacije žene (i djece) traumatizirane nasiljem u porodici.