Obezbjeđenje pravilnog i zakonitog zaključenja i realizacija ugovora o javnoj nabavci u funkciji ostvarenja i zaštite sigurnosti u javnim nabavkama - Rahić, Tarik; Korajlić, Nedžad; Korajlić, Naida (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2018)
Jedan od najznačajnijih rezultata provedenog postupka javne nabavke jeste zaključenje ugovora o javnoj nabavci. U našem pravu javnih nabavki daje se pojam ugovora o javnoj nabavci i navode njegove vrste, s tim da se u pogledu zaključenja i realizacije ugovora o javnoj nabavci, a time i ostvarenja prava i obaveza odnosno odgovornosti ugovornih strana i drugih pitanja, upućuje na primjenu relevantnih propisa o obligacionim odnosima. To je instrument posredstvom kojeg se realizuje odnosno izvršava konkretna javna nabavka. Kao jedan od esencijalnih ciljeva sistema javnih nabavki možemo izdvojiti ostvarenje i zaštitu sigurnosti u javnim nabavkama. Sigurnost se, prije svega, tiče javnog interesa, odnosno pravilnog i efikasnog utroška sredstava poreskih obveznika u svrhe za koje su namijenjena. Postizanju ovog cilja, pored ostalog, služi pravilno i zakonito zaključenje ugovora o javnoj nabavci. S tim u vezi, u radu će se obraditi i prikazati osnovni elementi koji stoje na raspolaganju u pogledu pravilnog i zakonitog zaključenja i realizacije ugovora o javnoj nabavci.