“Aktivno starenje“: Normativna vrijednost koncepta i izazovi u sferi socijalne politike - Bašić, Sanela; Miković, Milanka (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2014)
U radu je, uz određenje “aktivnog starenja“, dat kraći pregled različitih teorijskih konstrukta poimanja ovog koncepta, s naglaskom na kriticizam i pristupe implementaciji. Također, s ciljem sagledavanja prisutnih izazova u implementaciji samog koncepta, rad sadrži neophodne statističke pokazatelje o demografskim promjenama i negativnim tendencijama prisutnim u bosanskohercegovačkom društvu koje posebno označavaju pad ukupnog broja stanovništva, negativan prirodni priraštaj i kontinuirano starenje. Kako se sam koncept aktivnog starenja može posmatrati trodimenzionalno gdje, uz zdravstvene mogućnosti i participaciju, dimenzija sigurnosti obuhvata zaštitu, dostojanstvo i brigu o starijim osobama, uporedo s analizom slabosti penzionog sistema BiH navedeni su različiti trendovi aktuelnih reformi penzionog sistema u zemljama EU. Uz navedeno, u dijelu o međuporodičnoj i integracijskoj solidarnosti, a u vezi sa brigom o starijim osobama u kontekstu aktivnog starenja, posebno je problematizirana podjela između javne i privatne odgovornosti, ali i efikasnosti sistema javne brige o starijoj populaciji, s akcentom na izazove u sferi socijalne politike.