Korištenje primijenjene održivosti za inovacije u organizacijama - Alibašić, Haris (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
Glavni pokretači uspješnosti programa održivosti su potrebe i želje zajednica i organizacija za promjenom i da se prilagode promjenama u okolišu, društvenim i ekonomskim uvjetima koje ih okružuju. Gradovi i poslovne tvrtke koriste održivost da udovolje zahtjevima i potrebama svojih građana ili kupaca. Gradovi su sudjelovali u inovacijama kroz nastavak pružanja kvalitetnih životnih usluga dok su se prihodi smanjivali. Korporacije su svjesne složene prirode urbanih gradova i dizajniraju programe na način kojim rješavaju pitanje potrebe održivosti gradova i kako bi se poboljšala otpornost onih gradova koji proizlaze iz sigurnosnih prijetnji, hitnih slučajeva i klimatskih promjena. Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država tvrdi da održivost „stvara i održava uvjete pod kojima ljudi i prirode mogu postojati u produktivnoj harmoniji, koji dopuštaju ispunjavanju socijalnih, ekonomskih i drugih zahtjeva sadašnjih i budućih generacija“. Osim toga, održivi razvoj je definiran od Brundtland komisije, ranije poznate kao Svjetske komisije za okoliš i razvoj, kao „zadovoljavanje potreba danas bez onemogućavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe“ (Opća skupština Ujedinjenih naroda, 1987). U suštini, održivosti se može promatrati kao pokušaj organizacije ili pojedinca da umanje negativne posljedice svojih djela na socijalne i ekološke aspekte društva, dok povećaju ekonomske koristi od takvih akcija.