Reforma ustava Bosne i Hercegovine u svjetlu rezolucija Vijeća Evrope u periodu 2002–2013. godine - Sadiković, Lada (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
Reforma Ustava Bosne i Hercegovine u svjetlu rezolucija Vijeća Evrope u periodu 2002–2013. godine predstavlja istraživanje odnosa Vijeća Evrope i razvoja države, demokracije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Istraživanje podrazumijeva analizu i ocjenu svih rezolucija Vijeća Evrope koje se direktno i indirektno odnose na Bosnu i Hercegovinu od dana prijema Bosne i Hercegovine u Vijeće Evrope do danas. Poseban akcenat se u istraživanju stavlja na snaženje države Bosne i Hercegovine, pripremu i donošenje novog ustava Bosne i Hercegovine te urgentne potrebe za ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini. Rezultati provedenog istraživanja uvjerljivo pokazuju da država Bosna i Hercegovina još uvijek nije ispunila zadatke iz postprijemnih uvjeta Statuta Vijeća Evrope bez obzira na veliki broj rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koje su jasno i precizno ukazale na potrebu snaženja države, pripreme i donošenja novog ustava Bosne i Hercegovine te ukazivanja na hitnost takvih promjena. Istraživanje odnosa Vijeća Evrope i razvoja države Bosne i Hercegovine je egzaktno pokazalo da nije postignut nikakav napredak. Posebno se mora naglasiti da do sada nije izvršena niti najmanja promjena Ustava Bosne i Hercegovine koja bi išla u prilog ostvarivanju navedenih ciljeva. Prema tome, posve su irealni i iluzorni zahtjevi koji smjeraju na to da restriktivne djelimične ustavne promjene u vidu presude „Sejdić-Finci“ mogu predstavljati osnov za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.