Evropska unija i nacionalni suverenitet država članica ugovorna osnova EU sa osvrtom na odbačeni ustav EU - Tursić, Nermin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Rad je usmjeren ka istraživanju potencijalne uspostave ustavnopravnog poretka Evropske unije uz analizu i komparaciju sa trenutnim ugovornim odnosom država članica. Tačnije, na koji način države članice mogu zaštiti nacionalni suverenitet i kako su ga do sada zaštitile u formi postojećeg ugovornog saveza država. Takav odnos sam po sebi navodi na analizu (ne)postojanja „suverene kompetencije Evropske unije“ kao višeg pravnog poretka u odnosu na države članice. Također, bavi se propitivanjem trenutnih teorijskih pristupa dokazivanja redukcije suvereniteta država članica unutar EU, pa do onih koje smatraju da je članstvom u ovoj asocijaciji suverenitet jednostavno anuliran. U tom pogledu, namjera rada nije predstavljanje deskripcije labirinta u kojem su se našli različiti teorijski pristupi, već objektivan prikaz relacije EU – države članice kroz prizmu suverene kompetencije i ugovorne osnove. Dodatno pitanje je usmjereno ka ugovornoj osnovi i njenom projiciranju sistema diobe vlasti, tj. da li je preko osnivačkih ugovora Evropska unija dobila bitne elemente koji karakterišu suverenu državu na štetu država članica ili su, pak, iste upravo kroz ugovorne odredbe zaštitile svoj nacionalni suverenitet?