Udruženi zločinački poduhvat kroz teoriju i praksu MKSJ - Arnaut-Haseljić, Meldijana; Subašić-Galijatović, Sabina (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Skorašnje presude izrečene Ratku Mladiću i „hercegovačkoj šestorci” pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) potvrdile su činjenice kojima je dokazano postojanje udruženih zločinačkih poduhvata izvršenih u Bosni i Hercegovini u periodu 1992–1995/6. U prvom slučaju UZP je obuhvatao osobe iz političkog života, vojnih, policijskih i civilnih organa Republike Srpske, dok je u drugom slučaju uključivao vodeće rukovodstvo tzv. Herceg-Bosne, ali i vođe Republike Hrvatske uključujući Franju Tuđmana, Gojka Šuška i druge. Aktualnost teme nameće potrebu teorijskog i praktičnog tumačenja udruženog zločinačkog poduhvata kao oblika krivične odgovornosti koji je kao takav prvi put u historiji međunarodnog prava definiran u predmetima pred haškim Sudom.