Dubrovački srbokatolički pokret kroz povijesnu prizmu - Hebib, Mirza (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Fenomen izgradnje nacije na području Dubrovnika i Dalmacije zasigurno predstavlja vrlo zanimljivo povijesno ali i političko-pravno pitanje XIX. stoljeća. Malo je onih koji su o pitanju izgradnje nacije pisali odričući se vlastitog nacionalno-ideološkog prtljaga. Koliko je moguće trezveno, objektivno i kroz prizmu tadašnjeg vremena ponuditi odgovore na pitanja o izgradnji nacionalne svijesti? Kako u današnjem kontekstu, zanemarujući ne tako davne sukobe – rat, kulturocid i krvništvo – govoriti o izgradnji nacije? Kako u današnjem kontekstu nekome pojasniti da su u XIX. stoljeću postojali Hrvati pravoslavci ili Srbi katolici – istinski borci protiv klerikalizma i kleronacionalizma? Kako govoriti o duboko ukorijenjenoj vjerskoj toleranciji na našim područjima i njezinu krahu tijekom XX. stoljeća?