O konsenzusu i refleksijama konsenzualne vladavine - Fejzić, Elvis (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
Problem konsenzusa i konsenzualne vladavine izaziva dosta polemika kako u svjetskim okvirima tako i u bosanskohercegovačkom diskursu. Jedno drugačije poimanje konsenzusa i onog konsenzualnog, kritičko prije svega, nalazimo u knjizi vladavina konsenzusom prof. dr. Esada Zgodića, koji konsenzus promišlja u sociološko-politološkom teorijskom kontekstu, s jedne, ali i u kontekstu vladavine konsenzusom u Bosni i Hercegovini, s druge strane. Rezimirajući, možemo konstatirati da je u knjizi Vladavina konsenzusom pojam konsenzusa ekspliciran na jedan znanstven, objektivan i reprezentativan način, a njegovu eksplikaciju možemo, bez dileme, koristiti u razbijanju vladajućih neznanja, sumnji i predrasuda o ovom pojmu i nekim drugim pojmovima koji su u korelaciji sa spomenutim.