Zanimljiv udžbenik o teorijama i metodama političke znanosti - Ivanović, Vesna (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Orijentacija svakog društvenog znanstvenika prema njegovu predmetu određena je njegovim ontološkim i epistemološkim stajalištem. Ta stajališta najčešće nisu eksplicitna nego implicitna, no određuju pristup teorije i metode kojima se koriste društveni znanstvenici. Gledište je autora da bi svi politolozi trebali prepoznati i priznati svoje ontološko i epistemološko stajalište, te biti sposobni braniti to stajalište od kritika koje se upućuju s drugih stajališta. To znači da moraju razumjeti alternativna stajališta o tim fundamentalnim pitanjima.