Jednodimenzionalna kultura: Herbert Marcuse - Kečo-Isaković, Emina (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Kritička teorija društva, koja je bila dominantna u filozofskoj misli druge polovine 20. stoljeća i na sebe skrenula pažnju ne samo filozofa, sociologa, postala je zapravo okosnicom cjelokupne društvene misli jedne epohe, zadržala je do danas nekoliko predstavnika koji su izdržali sve kontroverze kritičke racionalizacije i svoj misaoni pravac postavili na ideji promjene društva i emancipatorskoj praksi. Herbert Marcuse, jedan od istaknutih predstavnika kritičke teorije društva (tzv. frankfurtski krug mislilaca društva), daje zanimljive teze o društvenim promjenama bez revolucije. Marcuseova revolucija ne može biti zasnovana na sili. Ona ne polazi od izvanjskih uvjeta, nego od broja pojedinačnih subjekata koji – uviđajući nehumanosti i otuđenja društva – treba da povedu u akciju. Mas-mediji mogu učiniti korak ka promjenama, ali ne mogu ostvariti promjene same. Mediji mogu pomoći u procesima emancipacije društva, a to su, zapravo, mogućnosti i šanse promjena ka onom što danas zovemo CIVILNO DRUŠTVO. Pokušali smo naznačiti Marcuseove misaone perspektive savremenih društava u kojima mediji čine, ili mogu da učine, revolucionarne zahvate u preobražajima klasičnih građanskih društava.