EU koncept državne pomoći - Potraga za balansom između ekonomskog suvereniteta država i zahtjeva jedinstvenog tržišta Evropske unije - Stuart, Eugene; Vuletić, Davor (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Državne subvencije privrednim cjelinama su uvijek postojale. U moderno vrijeme se ove vrste državne privredne intervencije smatraju problematičnim kada imaju značajan utjecaj na trgovinu i konkurenciju. Ovo je rezultiralo progresivnom strogom odredbom u EU zakonu i njegovim multilateralnim odredbama pod WTO Sporazumom o subvencijama iz 1994. godine. Ovaj članak ispituje razvoj i primjenu suštinskog i proceduralnog prava EU koje se tiče reguliranja „državnih pomoći“. Nadalje, članak odražava neke od stalnih tenzija u EU sistemu. Konačno, istraženi su sadržaj, pristup i primjena EU pravila o državnoj pomoći na zemlje koje nisu članice EU upućujući pritom na odredbe iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na njihov značaj za Bosnu i Hercegovinu.