On-line komunikacija i off-line politika u Bosni i Hercegovini - Čamo, Merima (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U izuzetno bogat naučni opus Esada Zgodića nedavno je uvršteno još jedno, novo djelo pod nazivom Politike fantazija: o ratu protiv Bosne i Hercegovine. Osnovna tematska preokupacija ove politološke studije koncentrisana je u elaboraciji različitih ideoloških modela – fantazija, koji govore o prirodi rata u Bosni i Hercegovini.