Ljudska prava u historijskim dokumentima Bosne i Hercegovine - Sinanović, Zemir (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Nije rijetko mišljenje da su problemi ljudskih prava stari koliko i formalno organizirane ljudske zajednice. Na početku društvenog razvoja među ljudima su uglavnom vladala religijska pravila. Za primjer uzimamo Manuov zakonik kao najpoznatiji i najznačajniji pravno-moralni kodeks vedske civilizacije. Veliki je značaj istraživanja ljudskih prava i sloboda za savremeno društvo u cjelini, prije svega zbog činjenice da su ljudska prava postala prva tema nauke. Dok je savremena civilizacija na tragu da ostvari ljudska prava, istovremeno smo suočeni s njihovim masovnim kršenjem. Međunarodna zajednica je postigla veliki značaj u propisivanju ljudskih prava, ali bez dovoljno efikasnih mehanizama za njihovu zaštitu. I dalje je prisutno masovno kršenje ljudskih prava, a njihova zaštita ostvaruje se uglavnom unutar država. Iskustva govore da još u potpunosti nije ostvariva sveobuhvatna zaštita ljudskih prava na širem međunarodnom planu. Uvjet navedenog je jedinstvo ljudskog roda. Međunarodni mir je moguć samo onda kada se narodi počnu međusobno upoznavati, kada se oslobode osjećaja više ili niže vrijednosti, kada se uspostavi šira međunarodna zakonska i društvena jednakost, ravnopravnost i pravda.