Nacionalni dogmatizam ili logika konsocijacije? - Ibrulj, Nijaz (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U tekstu se razmatra suvremena društvena i politička ontologija Bosne i Hercegovine kao osnova razumijevanja društvenih i historijskih pretpostavki ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku zajednicu. Temeljna postavka je da statusne funkcije društvene ontologije u Bosni i Hercegovini nemaju racionalno prihvatljivu strukturu jer produciraju kontradiktorne institucionalne objekte, činjenice, procese i stanja stvari, dok statusne funkcije političke ontologije ne proizvode deontičke vrijednosti jer produciraju separatne intencionalne sadržaje i kontradiktoran odnos prema njima. Ove se kontradikcije dovode u vezu sa hiper-nacionalnim držanjem koje vodi u nacionalizam. Postavka se argumentira kroz konfrontaciju sadržaja triju dogmi nacionalizma i triju uvjeta za jednu normalnu konsocijaciju naroda u Bosni i Hercegovini. U tekstu se sugerira da Bosna i Hercegovina nema u državama EU paradigmu za rigidno-ideološku, militarističku ili vjersku državnu zajednicu, nego paradigmu za konsocijaciju naroda i državu slobodnih građana koji kroz svoju društvenu i političku ontologiju kolektivno treba da prihvate zajedničke deontičke sposobnosti/prava koje prihvata i Evropska zajednica kroz svoje statusne funkcije.