Etnička podloga Bosanske banovine u doba bana Mateja Ninoslava (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
U radu je predstavljen kratak historijat problema narodnosti u bosanskoj banovini u doba bana Mateja Ninoslava. Fokusirani su „sporni” termini Srbljin i Vlah koje je historiografija tumačila na različite načine. Na bazi dostupnih objavljenih izvora i literature rekonstruisan je historijski kontekst predmetne problematike i – pored dosadašnjih, u nemalom broju slučajeva uvriježenih stavova – izneseno je mišljenje o mogućem pristupu analizi postavljenog problema. S tim u vezi naglašena je važnost percepcije pisara koji je pisao istaknute termine u poveljama, mjesto nastanka istih i općenito saznanja o unutrašnjosti Balkana, koji su mogli utjecati na formiranje termina Srbljin i Vlah u kontekstu podanika bosanskog bana.
Keywords: Srbljin; Vlah; Dubrovnik; Bosna; narodnost; etnička podloga; zaleđe; percepcija; XIII st.