Uloga javnih univerziteta u postkonfliktnom društvu: empirijski dokazi o utjecaju ljudskog kapitala na mogućnost konflikta (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
U empirijskom istraživanju baziranom na panel podacima dijadskih sukoba od 1960. do 2001. godine, odnosno 49223 godišnje dijadske opservacije se dokazalo da povećanje ljudskog kapitala sa zatečenog nivoa, u državi koja je siromašnija u pogledu ljudskog kapitala, direktno negativno utiče na mogućnost izbijanja sukoba između te države i druge države koja je bogatija u pogledu ljudskog kapitala. U kontekstu empirijskih dokaza, u radu se razmatra uloga javnih univerziteta u post-konfliktnom društvu, kao što je Bosna i Hercegovina.
Keywords: dijadski sukobi; logit model; panel-podaci