Narativna simbolika „mladonacionalnog“ fenomena (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2015)
Mladonacionalni pokreti predstavljaju karakterističan fenomen koji u svom simboličkom vjerovanju teži izgrađivanju i(li) oslobađanju vlastite nacije od njenih uzurpatora. Pojavljuju se u specifičnom razdoblju sloma Meternihovog i vaskrsavanja Vilsonovskog ideala u međunarodnoj politici. Kao pokret javljaju se 30-ih sa Mladom Italijom ali u budućnosti sam koncept „mladonacionalnog“ umnogome prevazilazi izvorne macinijevske ideje i poimanja nacije te njoj analogne percepcije države, politike i historije. Simbolika „mladosti“ do danas je ostala fetiš nacionalizma insistirajući ne samo na ideji nacionalnog oslobođenja već i na permanentnom voluntarizmu omladine kao garancije nacionalnog ideološkog reproduciranja. Izvodeći svoje ime iz semiotike vitalnosti, ona ostaje duboko urezana kategorija unutar društveno-političkih organizacija koja u svakom svom obliku nastoji da perpetuira mladost kao kategoriju opstojnosti određene zajednice.
Keywords: mladonacionalni pokret; nacija; nacionalizam; ideologija; metode djelovanja