Ustavno-zakonska uloga lokalnih vlasti u ekonomskom i infrastrukturnom razvoju opština i gradova u Bosni i Hercegovini (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2014)
Osnovni cilj rada je da prezentira ustavno-zakonsku ulogu lokalnih vlasti u ekonomskom i infrastrukturnom razvoju opština i gradova u Bosni i Hercegovini te da predstavi dva modela. Osnovna hipoteza koja se dokazuje u ovom radu glasi: lokalne vlasti, na osnovu zakonske nadležnosti, mogu dati bitan doprinos lokalnom ekonomskom i infrastrukturnom razvoju. U postupku dokazivanja koristi se metoda slučajeva, i to dva slučaja. Prvi je slučaj opštine Gračanica u Federaciji Bosne i Hercegovine, a drugi slučaj je grad Bijeljina u Republici Srpskoj. Vremenski okvir istraživanja je postdejtonski period, sa posebnim fokusom na period 2008–2012. godine. Prostorni okvir istraživanja je Bosna i Hercegovina. U postupku dokazivanja koriste se i druge relevantne metode. Rad je sistematiziran u šest podnaslova, i to: uvodni pristup teorijskom određenju lokalne zajednice i lokalne samouprave; političko-pravni koncept lokalne samouprave u odredbama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi; zakonski i statutarni koncept nadležnosti opštine i grada u oblasti lokalnog ekonomskog i infrastrukturnog razvoja; glavni aspekti uloge jedinice lokalne samouprave u lokalnom ekonomskom i infrastrukturnom razvoju; model lokalnog ekonomskog i infrastrukturnog razvoja lokalne zajednice: studija slučaja opština Gračanica; model razvoja lokalne komunalne infrastrukture u lokalnoj zajednici: studija slučaja grad Bijeljina, te zaključak.
Keywords: ustavno-zakonska uloga; lokalne vlasti; ekonomski i infrastrukturni razvoj; Evropska povelja o lokalnoj samoupravi