Nastanak ideje kozmopolitizma: Kozmopolitizam Diogena iz Sinope (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2014)
Diogen iz Sinope je vjerovatno skovao riječ "kozmopolit", međutim većina stručnjaka smatra da je njegov kozmopolitizam negativan, odnosno da znači nepripadanje nijednoj zajednici, da ne podrazumijeva bratstvo svih ljudi, niti uspostavljanje svjetske države. U ovom članku autor želi pokazati da Diogenov kozmopolitizam sadrži i negativne i pozitivne aspekte, te da ga treba shvatiti u kontekstu njegove generalne filozofske pozicije o prevrednovanju vrijednosti.
Keywords: Diogen iz Sinope; kozmopolitizam; nomos; physis; typhos; par-rhesia; prevrednovanje vrijednosti