Međuodnosi religije, životnog stila i zdravlja (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
Iako nedovoljno empirijski utemeljen, uticaj religije na zdravlje prihvaćen je od mnogobrojnih zdravstvenih profesionalaca širom svijeta, te se religijske afilijacije različitih društvenih grupacija sve više uzimaju u obzir prilikom formulacija zdravstvenih politika u razvijenim demokratskim društvima. Tekst ima za cilj, prije svega, da ukaže na značaj istraživanja u oblasti religije i s njim povezanog životnog stila, s obzirom na njene implikacije na zdravstveni status populacije, što se u kranjem reflektuje na produktivnost društva. Religija je postala faktor koji se ozbiljno uzima u razmatranje prilikom kreiranja zdravstvene politike u Evropskoj uniji, posebno u segmentu poštivanja prava pacijenata baziranih na njihovom religijskom uvjerenju. Fokusirajući se na ulogu religije i s njom povezanog životnog stila na zdravlje, ovaj tekst ukazuje na potrebu afirmacije interdisciplinarnih pristupa fenomenu zdravlja koji uključuju i varijable društvenih nauka. Pružanjem podrške ovakvim istraživačkim inicijativama utiče se na unapređenje ne samo naučnoistraživačkog rada u ovoj oblasti nego i na funkcioniranje sistema zdravstvene zaštite, čiji se efekti odražavaju ne samo na bolje zdravstveno stanje populacije već i na povećano zadovoljstvo građana uslugama zdravstvene zaštite.
Keywords: religija; zdravlje; životni stil; zdravstvena zaštita