Rodna perspektiva u bosanskohercegovačkim dramama 20. vijeka (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Pitanja jezika, društva i roda posljednjih su godina zaokupljala pažnju naučnika različitih profila, ali se danas u ovom kontekstu sve češće govori o rodnim studijama ili studijama roda. No, koji god stav imali prema tim pojavama i iz kojeg god ih ugla osvjetljavali u njihovoj je analizi neizbježan interdisciplinarni pristup, koji se i primjenjuje u ovom radu, te se navedena pitanja osvjetljavaju iz (socio)lingvističkog i kulturološko-sociološkog aspekta. Tom i takvom analizom utvrđuju se osnovne značajke rodne perspektive u bosanskohercegovačkim dramama 20. vijeka, koje su, općenito, zahvalan korpus za istraživanje ovih pitanja budući da se u njima, slično poslovicama, otkrivaju mnogi rodni stereotipi i svakovrsne ideologije. Istovremeno, skreće se pažnja na činjenicu da proučavanje rodne perspektive prevazilazi okvire književnoumjetničkog i u skladu s tim daju se preporuke za istraživanje ove problematike i u medijima, pravnim dokumentima, udžbenicima za različite nivoe obrazovanja itd., koji predstavljaju potencijalne putokaze za moguću transformaciju društva u pravcu njegove demokratizacije.
Keywords: rod; bosanskohercegovačke drame; jezik; spol; imenička mocija; stereotipi o ženama; poslovice