Globalizacija i terorizam (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Ponor sistema vrijednosti jedne kulture nastaje kada proces globalizacije dobije svoj drugi smisao. Kada se globalizacija pretvori u različite forme imperijalizma i dominacije moćnijih, nastaju masovna kršenja ljudskih prava kao odgovor na svekolike promjene. Država je prinuđena u novim uvjetima odnosa jačati svoj represivni aparat kako bi se zaštitila od potencijalnog terorističkog udara. Teroristički napadi su većim dijelom posljedica pogrešnog poimanja i/ili pogrešnog djelovanja procesa globalizacije. Terorizam u napadu na državu modernoga doba predstavlja sve lošiji svjetski odgovor na globalizaciju kao društveni fenomen koji se počeo uveliko razvijati u 20. stoljeću.
Keywords: globalizacija; terorizam; država; kršenje ljudskih prava