Različit odnos ljudi prema psihijatrima i ostalim ljekarima (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
Ljudi se različito odnose prema psihijatrima i ostalim ljekarima. Oni smatraju da su psihijatri manje efikasni od ostalih ljekara; oni zaziru od psihijatara i ne poštuju ih kao ostale ljekare. Autor daje odgovor na pitanje o porijeklu rečene razlike. Po njegovom mišljenju, ima osnova vjerovanju da su psihijatri manje efikasni od ostalih ljekara, kao i vjerovanju da psihijatri zavređuju manje poštovanja od ostalih ljekara, te konačno njihovom izbjegavanju psihijatara. Ljudi zaziru od psihijatara zato što misle da psihijatri mogu lako da utvrde koliko su pametni i duševno zdravi, a iluzije u pogledu vlastite pameti i duševnog zdravlja su one iluzije kojih se ljudi najteže odriču. Međutim, najvažniji razlog srazmjerno manjeg poštovanja psihijatara jeste to što ljudi posve osnovano vjeruju da psihijatri čuvaju društveni red, a ostali ljekari njihovu  biološku egzistenciju. U mjeri u kojoj više vrednuju vlastito biološko preživljavanje, i u tom smislu preživljavanje vrste, nego vlastito socijalno biće, ljudi više cijene psihijatre nego ostale ljekare.
Keywords: stavovi; psihijatri; ljekari