Strategija regionalnog razvoja Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Europskoj uniji (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Bazna hipoteza je da je regionalni razvoj u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini veoma važan za redukciju siromaštva, za kreiranje ekonomski, ekološki, tehnološki i socijalno održivog i humanog razvoja. Drugim riječima, regionalni razvoj je veoma važan segment u procesu etabliranja potpunog razvojnog okvira. Regionalna strategija je, prema europskom iskustvu, efikasan alat za podršku izabranom modelu razvoja. Temeljno pitanje je da li postoji strategija regionalnog ekonomskog razvoja koja bi poboljšala ekonomske mogućnosti Bosne i Hercegovine? Snage, slabosti, mogućnosti i rizici strategije regionalnog razvoja? Bazni cilj dokumenta je prezentacija i kritički pregled iskustva regionalnog strateškog planiranja. Prilog daje kratak pregled NUTS ili statističkih regija i euroregija kao prekograničnih regija. I na kraju, rad daje komparativni pregled regionalnih strategija pripremljenih u nekim od zemalja u okruženju.
Keywords: strategije regionalnog razvoja, NUTS regije, euroregije, iskustva Balkana u strateškom planiranju regionalnog razvoja