Zrno soli u buretu baruta (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Još od vremena podjele crkve na Istočnu i Zapadnu u 10. stoljeću region jugoistočne Evrope je nemiran i teritorijalno često iznova dijeljen. Tokom niza stoljeća ovaj je kraj često bio izložen različtiim utjecajima - od oprečnih historijskih, političkih, društveno-ekonomskih, kulturoloških, do kompleksnijih pitanja našega vremena, a koja se odnose na suprotstavljanje ideje, ideale i ideologije.