On-line komunikacija i off-line politika u Bosni i Hercegovini (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U  izuzetno  bogat  naučni  opus  Esada  Zgodića  nedavno  je  uvršteno  još  jedno,  novo  djelo  pod  nazivom  Politike  fantazija:  o  ratu  protiv  Bosne  i  Hercegovine. Osnovna  tematska  preokupacija  ove  politološke  studije  koncentrisana  je  u  elaboraciji  različitih  ideoloških  modela  –  fantazija,  koji  govore  o  prirodi  rata  u  Bosni  i  Hercegovini.