Putovanje Hrvatske prema Europskoj uniji - Ivanović, Vesna (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Dugo putovanje Hrvatske prema Europskoj uniji započelo je početkom funkcioniranja hrvatske države kao neovisnog i suverenog međunarodnopravnog entiteta, kada se smatralo da je ulazak Hrvatske u EU sami pitanje vremena i tehnike.