"Ograničenje vlasti" u poimanju države kod Alije Izetbegovića - Barin, Taylan (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Alija Izetbegović, kao svjedok i aktivni učesnik historijskih dešavanja u Bosni i Hercegovini, iz svog velikog iskustva je rafinirao poruku koja glasi: „Kada počneš lišiti na svog neprijatelja, više nema svrhe ratovati.” Ova poruka nije samo savjet budućim pokoljenjima, ona je našla odraz u Izetbegovićevom poimanju države. Svaki redak iz Alijinog pera koji govori o demokratiji, pravdi, vlasti i politici svjedoči ovu mudrost. On je, gradeći vlastitu ideju države, Islam i Zapad spojio realistički racionalno, kombinirajući romantičarski i realistički pogled, a ne vodeći se revanšističkim pobudama. U izlaganju ćemo pratiti ovu putanju koju je zacrtao Izetbegović i istražiti njegov doprinos pojmu ograničene vlasti.