Tajno i javno lice demokratije - Huruz, Elma (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2011)
Knjiga „Tajni život demokratije: prilozi političkoj geologiji” autora prof. dr. Esada Zgodića propituje fenomen tajnog unutar polja javnog političkog djelovanja, te značenje i domete uticaja tajnog uma države i svih onih ilegalnih, podzemnih praksi sakrivenih od demokratske javnosti. Razmatrane su tajne aktivnosti nastale kao produkt društva, kao i one čiji je kreator država sa svojim tajnim strukturama. U tom kontekstu je prikazana i analizirana podvojenost demokratskog uma na javnu i tajnu sferu koje se permanentno prožimaju. Autor ovu knjigu daje kao prilog zasnivanju političke geologije kao naučne discipline sa konkretnim angažmanom na istraživanju tajnih, konspirativnih, podzemnih političkih praksi.