Nova posthladnoratovska strategija NATO saveza - Delalić, Selma (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2011)
Tokom Hladnog rata uloga i svrha NATO-a su bili jasno definisani postojanjem prijetnje koju je predstavljao Sovjetski savez i Varšavski pakt. Povijest je pokazala da je tehnološka superiornost NATO-a u odnosu na države članice Varšavskog pakta odigrala ključnu ulogu u pobjedi Zapada u hladnoratovskom periodu. Po okončanju Hladnog rata pojavila se jedinstvena prilika za građenje nove sigurnosne arhitekture u cijelom euroatlantskom području. Cilj ove nove arhitekture je bio da se osigura stabilnost i sigurnost svih nacija u euroatlantskom području. U ovom radu se predstavlja NATO-ovo određenje sigurnosti kao širi koncept koji obuhvata političku, ekonomsku, ali i odbrambenu komponentu.