Azil u međunarodnim dokumentima i Evropskoj uniji sa osvrtom na normativna rješenja u Bosni i Hercegovini - Konaković, Suvad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2012)
U radu se ukazuje na problem normativnog utemeljenja azila u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine, a u skladu s međunarodnim standardima, prije svega onim koji su proizašli iz pravnih dokumenata Evropske unije. Ovaj fenomen aktueliziran je u postratnim procesima usklađivanja pravnih normi s evropskim i svjetskim uzusima i uz poštovanje deklarativnih odredaba Unije o općim pravima čovjeka. U radu se naglašava potreba bržeg usvajanja spomenutih standarda i njihovo provođenje u pravnoj teoriji Bosne i Hercegovine kao bitnog preduvjeta evropskog usmjerenja naše države ka Evropskoj uniji.