Savremena populistička politička kultura: U rasponu od moderne ka postmodernističkim političkim tokovima - Lazić, Tatjana (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2010)
Uvidom u teškoće pojmovne konceptualizacije populizma i njegove istorijske manifestacije u specifičnom nacionalnom kontekstu, autor analizira stepen uticaja populizma na glavne političke tokove u evroatlantskim društvima. Interiorizacija populizma u liberalno-demokratski politički diskurs omogućena je ambivalentnom prirodom demokratske političke kulture, koja ne podrazumijeva samo autonomiju mišljenja i participaciju građana u političkom sistemu, već i određene lojalističke, podaničke elemente, kognitivno-afektivno jedinstvo i saglasnost subjekata sa temeljnim vrijednostima na kojima se zasniva jedan politički poredak. U razdobljima velikih društvenih kriza koje problematizuju i re-evaluiraju ukupni vrijednosni sistem, populizam kroz programe krajnje desnice i ljevice vješto koristi indoktrinacijski potencijal demokratije nudeći simplifikovanu eksplikaciju uzroka krize, te utičući na re-tradicionalizaciju ponašanja samopostavlja se kao čuvar vrijednosti i tradicije nacionalnog kolektiva. Instrumentalizacijom mas-medija populizam politiku prevodi na jednostavan i razumljiv jezik redukujući potrebu za intelektualnim i kritičkim potencijalom.