O krivnji i pravnoj zabludi u našem uporednom krivičnom pravu - Tomić, Zvonimir (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2010)
U prilogu pod gornjim naslovom autor je svoju pažnju usmjerio na obradu nekoliko složenih pitanja koja se odnose na koncepcije krivnje u krivičnom pravu i njihov uticaj na koncepcije pravne zablude u domaćem i uporednom krivičnom zakonodavstvu. U tom smislu on najprije ukazuje na osnovna shvatanja o pojmu krivnje, gdje analizira odnos prouzrokovanja i krivnje, određuje pojam krivnje i šire elaborira osnovne teorijske pristupe problematici krivnje i materijalnom krivičnom pravu. Potom slijede njegova izlaganja o pitanjima krivnje u uporednom krivičnom pravu, gdje se ukazuje na rješenja koja su u odnosu na razmatranu problematiku prisutna u važećim krivičnim zakonodavstvima sa prostora bivše Jugoslavije. Prvi dio svog rada autor je završio kritičkim sagledavanjem problematike krivnje u domaćem krivičnom pravu te razmatranjima o položaju krivnje u domaćem krivičnom zakonodavstvu de lege ferenda. U drugom dijelu rada autor se bavi pitanjima pravne zablude i njenim krivičnopravnim koncepcijama. U tom smislu on najprije određuje pojam tog krivičnopravnog instituta i ukazuje na njegove moguće krivičnopravne učinke, zatim se bavi pitanjima uređenja tog instituta u uporednom pravu, da bi svoja izlaganja završio kritičkim osvrtom na institut pravne zablude prema rješenjima koja su prisutna u domaćem krivičnom zakonodavstvu, istovremeno ukazujući i na potrebu i mogućnosti boljeg, savremenijeg i pravičnijeg uređenja tog instituta u našem krivičnom pravu de lege ferenda.